vineri, 9 august 2013

Firme din Romania detinute de offshore-uri din Cipru

Creditorii internationali au impus taxarea depozitelor din Cipru pentru a strange o parte din suma necesara pachetului de salvare. Insa printre "victimele" masurii se afla si unii oameni de afaceri din Romania, care si-au deschis firme acolo sau sunt detinute, partial sau total, de catre offshore-uri cipriote.
Potrivit intelegerii initiale de duminica, statul mediteraneean trebuia sa retina 9,9% din depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro, iar cele sub acest prag, cu 6,7%.

Ulterior, ministrii de Finante din zona euro au propus ca sumele mici sa nu fie taxate deloc, insa un vot in acest sens trebuie dat de Parlament.

Cipru: Depozitele mai mici de 100.000 de euro ar putea scapa de taxarea extraordinara

Zeci de firme de succes din Romania sunt detinute de offshore-uri din Cipru

Cele mai mari 50 de firme din Romania care sunt detinute de offshore-uri din Cipru au o cifra de afaceri cumulata de peste 30,6 miliarde de lei.

Domeniile de activitate sunt diverse, de la sistemul bancar, pana la alimentatie, retail, asigurari si auto, potrivit datelor transmise Ziare.com de catre Oficiul National al Registrul Comertului.

Infiintarea unei societati intr-un paradis fiscal precum Cipru reprezinta o alternativa foarte profitabila, in special pentru cei din Romania, tara in care birocratia este greoaie, iar taxele sunt mari si multe.

Tara mediteraneeana are numeroase facilitati pentru strainii care vor sa isi deschida o firma.

Astfel, capitalul social minim pentru infiintarea unei companii este de 1.640 euro, firmele care nu au directori rezidenti si nu realizeaza venituri in Cipru sunt scutite de impozit, iar jumatate din profiturile obtinute de o companie rezidenta in Cipru din dobanzi sunt scutite de plata impozitului pe societate. In plus, impozitul pe profit este de 10%, in timp ce in Romania este de 16%.

Avand in vedere aceste avantaje, multi romani au decis sa se asocieze sau sa vanda o parte din actiuni catre offshore-uri inregistrate in Cipru, care, de multe ori, sunt detinute de acelasi proprietar.

Un exemplu concludent in acest sens este cel al omului de afaceri Ion Tiriac, care controleaza 45% din banca Unicredit din Romania prin doua firme, Vesanio Trading Ltd Nicosia, inregistrata in Cipru si Redrum International Investments BV, din Olanda, ambele fiind in proprietatea sa.

Unicredit Tiriac Bank a avut in 2011 o cifra de afaceri de aproape 3,9 miliarde de lei.

Insa Metro Romania a depasit aceasta banca, in 2011, fiind cea mai mare firma care era detinuta partial sau total de un offshore din Cipru, cu o cifra de afaceri de aproape 5 miliarde de lei. Pe locul al treilea se afla compania telecom Romtelecom, la care OTE International Limited are o participatie de 51%.

Insa, dintre aceste companii, exista si unele ale caror actiuni au fost cumparate de investitori ciprioti, pentru a le salva de la faliment, sau care au incheiat parteneriate strategice cu firme din Romania, iar altele sunt, practic, subsidiare ale unor companii din Cipru.

Cum se face profit printr-un intermediar de tip offshore?

Profitul se poate face prin diverse tranzactii intre compania-mama si cea din paradisul fiscal, astfel ca offshore-ul va realiza un profit considerabil. Evident, in cadrul tranzactiilor, compania-mama vinde celei offshore marfa la un pret subevaluat, iar compania offshore le vinde la un pret mai ridicat.

La final, compania mama va avea un profit mic si, ca urmare, si impozitul pe profit pe care il va plati va fi unul mult mai redus decat in cazul in care nu ar fi recurs o astfel de schema.

Reinvestirea capitalului, pastrarea confidentialitatii tranzactiilor dintre companie si clientii sai, posibilitatea de transferare a unor cantitati importante de valuta, posibilitatea de a transfera, intr-o a treia tara, profitul sub forma de dividende neimpozabile sunt alte avantaje pe care le presupune o firma offshore.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu