Preşedintele Rossen Plevneliev a declarat pe 14 aprilie că şi-a utilizat dreptul de veto în privinţa amendamentelor la Legea privind deţinerea şi utilizarea terenurilor agricole, care impun o serie de restricţii companiilor şi străinilor interesaţi să cumpere pământ în Bulgaria.
Plevneliev a declarat că amendamentele nu respectă Constituţia şi nici legislaţia europeană.
Amendamentele la legea vânzării terenurilor interzic dreptul de achiziţie de terenuri agricole companiilor offshore, cât şi o serie de cerinţe pentru străinii interesaţi de pământul din Bulgaria printre care: trebuie să fi locuit de cel puţin cinci ani, mai mult decât propunerea iniţială care era de trei ani.
Autorităţile au fost nevoite să aprobe aceste amendamente după ce a fost respinsă solicitarea privind extinderea moratoriului prin care se interzicea achiziţia de terenuri agricole de către străini până la începutul anului 2020. Deşi acest moratoriu a fost aprobat de Parlament, în ciuda opiniilor contradictorii ale membrilor din diferite partide, a fost respins de Curtea Constituţională.
Totuşi, făcând achiziţia de terenuri agricole dependentă de rezidenţă şi nu de cetăţenie, practic, Parlamentul interzice bulgarilor care locuiesc într-o altă ţară să devină proprietari de terenuri agricole, a subliniat Plevneliev.
„Peste două milioane de cetăţeni bulgari nu vor avea dreptul de a cumpăra terenuri. În loc să creeze condiţii propice mediului de afaceri şi a sprijini economia printr-un pilon precum agricultura, autorităţile naţionale creează obstacole”, a precizat şeful statului.
În plus, setul de măsuri propuse lasă loc pentru interpretări ce ar putea permite membrilor statelor non-UE să cumpere terenuri agricole, care în mod normal ar trebui să poate face astfel de tranzacţii doar dacă ţara din care provin are un parteneriat internaţional cu Bulgaria, ratificat de două treimi din Parlament, a completat Plevneliev.
În plus, restricţiile sunt o încălcarea a principiilor europene privind liberul schimb.
„În ultimii ani, instituţiile şi cetăţenii din Bulgaria au avut nenumărate motive să protesteze împotriva unor acţiuni din partea unui stat membru care a impus limitări cetăţenilor bulgari. Ne-am opus, în mod justificat, restricţiilor privind dreptul la muncă, rezidenţă sau libera circulaţie. Aceste cerinţe vor părea fără nici o valoare dacă Parlamentul bulgar impune asemenea restricţii unui alt stat membru al UE”, a spus Plevneliev.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu