vineri, 24 mai 2013

Investigatii asupra companiilor offshore.

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a decis să investigheze tranzacţiile directorului general Herbert Stepic, după apariţia în presă a unor informaţii potrivit cărora ar fi utilizat o serie de conturi offshore pentru a intermedia o serie de investiţii imobiliare, transmite Bloomberg.
Într-un interviu publicat joi de revista austriacă News, Herbert Stepic a recunoscut că a utilizat banca elveţiană UBS AG pentru a înfiinţa firmele Yatsenko International Ltd. din Insuele Virgine şi Takego Holdings Ltd. din Hong Kong, pe care le-a utilizat pentru a derula o serie de tranzacţii imobiliare în Singapore. Stepic a subliniat însă că acest firme nu sunt 'construcţii offshore' ci 'companii de proiect' pe care le-a utilizat pentru a cumpăra trei apartamente în Singapore.
 
 

'Departamentul nostru juridic va analiza aceste informaţii şi va stabili dacă au fost respectate legile şi normele interne. După finalizarea analizei, organismele competente vor evalua rezultatele şi vor trage concluziile necesare', a declarat purtătorul de cuvânt al Raiffeisen Bank International, Michael Palzer.

Herbert Stepic, 66 de ani, este principalul arhitect al extinderii Raiffeisen în Europa Centrală şi de Est unde în prezent grupul austriac este a doua mare bancă. În luna aprilie a acestui an, Stepic a decis să returneze două milioane din pachetul salarial pe 2012, explicând că s-a simţit obligat să-şi reducă singur remuneraţia pe care a considerat-o prea mare.

Raiffeisen International Bank a realizat în 2012 un profit de 86 milioane de euro pentru activităţile din România, în condiţiile în care numărul sucursalelor Raiffeisen International Bank în România a scăzut cu 24 unităţi, până la 527, iar numărul angajaţilor băncii a coborât cu 9%, la 5.486 persoane. Banca avea, la finalul anului trecut, 1,974 milioane de clienţi în România, faţă de 1,913 milioane la finele anului anterior.

vineri, 17 mai 2013

Uite unde era cosmarul fiecarui roman....firma offshore!

Din lipsa de idei, sau intr-o proasta dispozitie evidenta, un coleg blogger ne defineste firmele offshore ca fiind unul din care mai mari cosmaruri ale tarii..d-aia nu vine tramvaiul la timp, d-aia franzela are doar 400 de grame.

"
Pentru cei care se intreaba de ce situatia   economica a Romaniei este atat de proasta cand exista atat de multe multinationale care activeaza pe piata romaneasca,raspunsul este unul singur>>>firmele offshore.
Firma offshore=”Prin zonă off-shore se înțelege o țară sau un teritoriu cu un regim de facilitati  fiscale, care, de obicei, limitează accesul la informațiile despre operațiunile financiare efectuate prin această zonă” , mai mult pe wikipedia.Mai explicit, cei care detin o firma cu un profit foarte mare, aleg sa isi constituie un offshore pe care vor transfera ulterior,legal, tot profitul printr-o factura de consultanta taiata de pe firma offshore.Astfel profitul realizat de firma romaneasca iese din tara iar statul roman este furat pe fata.
Mutarea unei afaceri  in centre fiscale offshore nu este o solutie pentru orice nivel, vorbind in termeni de cifra de afaceri, dar si de domeniul in care se deruleaza activitatea (productie, comert, servicii) intrucat aceasta necesita anumite costuri de functionare care ajung la 15.000-20.000 de euro pe an.De aici tragem concluzia ca cei care folosesc offshore-uri sunt tocmai magnatii pietei datorita carora au fost inchise toate magazinele mici,firmele cu produse similare etc.De asemenea afaceri celebre precum privatizarea Rompetrol a fost umbrita de tranzactii prin astfel de entitati.
Revin la costurile de functionare a unui offshore cu precizarea urmatoare: costurile de functionare pot ajunge si la 3.000-4.000 de euro anual daca cei care infinteaza un offshore aleg bine zona.Ei vor plati acolo pentru banii incasati un impozit intre 0 si 5 % , diferenta dintre aceste procente si piata romaneasca fiind foarte mare.In Romania este necesar sa platesti 16% impozit pentru profitul realizat de catre societate, iar ulterior inca 16% impozit pe dividente , daca doresti sa retragi banii din societate pe persoana fizica.Asadar diferenta este zdrobitor de mare , si este de inteles de ce numarul de offshore-uri a crescut exponential la nivel mondial.

Mina de aur pentru afacerile cu jocuri de noroc

Pentru cei care nu cunosc, in romania impozitul pe castigul realizat de firmele ce au ca obiect de activitate jocuri de noroc este de 75% facand functionarea acestora destul de frustranta pentru propietarii firmelor care prefera sa aleaga exemplul dat de mariile agentii (pokerstars,stanleybet ..etc) care functioneaza in insulele Mann(offshore evident)

Asadar, o afacere la limita legii dar care este totusi o solutie viabila.

Voi ce parere aveti despre cele prezentate mai sus?"

Pai..una buna! De ce sa platim impozit 0 daca putem plati 16%? De ce sa ne facem vacanta la Cancun cand putem oricand face plaja in Colentina?
Astept cu nerabdare si celelalte postari..

Singapore, viitorul centru offshore al lumii.

 
Singapore va detrona Elveția în topul centrelor offshore
 

Singapore ar putea deveni până în 2020 cel mai mare centru financiar din lume pentru administrarea averii străinilor, depăşind Elveţia, liderul actual, potrivit unui raport al firmei britanice de cercetare WealthInsight, citat de CNBC.
Singapore înregistrează cea mai rapidă creştere din lume a activităţilor de administrare a averii. Activele aflate sub managementul sectorului financiar din Singapore totalizează 550 de miliarde de dolari, faţă de numai 50 de miliarde de dolari în 2000. Active de aproximativ 450 de miliarde de dolari provin din afara ţării.
Elveţia administrează active de 2.800 de miliarde de dolari, din care 2.100 miliarde dolari din străinătate. Astfel, sectorul financiar de administrare a averilor din Elveţia reprezintă 34% din cel la nivel gobal, care totalizează 8.150 miliarde de dolari.
Singapore ar putea depăşi până în 2020 Elveţia în privinţa administrării averilor offshore, arată studiul WealthInsight, citat de CNBC. Activele străinilor administrate de sectorul financiar elveţian ar putea coborî sub 2.000 de miliarde de dolari până în 2016, în timp ce Singapore ar putera înregistra o creştere de peste patru ori în acest interval.
"Modelul elveţian este sub presiune intensă. Reputaţia centrelor offshore a avut de suferit în ultimii patru ani, iar economiile avansate au intensificat supravegherea activităţii bancare transfrontaliere şi paradisurilor fiscale", se arată în raport.
În timp ce Europa cercetează mult mai atent Elveţia, Singapore atrage averi tot mai mari din Asia. Recentele scandaluri legate de averi păstrate în paradisuri fiscale şi acţiuni în justiţie în această privinţă în SUA şi Europa au afectat reputaţia Elveţiei.
Singapore pe de altă parte, arată raportul, aşteaptă cu braţele deschise noii bogaţi din Asia. Milionarii şi miliardarii, mai ales din China, retrag sute de miliarde de dolari din propia ţară şi ascund banii în străinătate.