miercuri, 10 septembrie 2014

Luxemburgul isi schimba politica de confidentialitate: renunta la secretul bancar

Oficialii din Luxemburg au anuntat ca iau in calcul anularea traditiei locale legata de secretul bancar, ceea ce ar duce automat la publicarea informatiilor privind situatia conturilor si a detinatorilor acestora.
Comisia Europeana doreste ca toate cele 27 de state membre UE sa-si sporeasca si intareasca regulile cu privire la taxarea veniturilor provenite din economii, ceea ce presupune un schimb automat de informatii legate de posesorii conturilor bancare si sumele detinute de catre acestia, noteaza Chicago Tribune.

Aproape toate statele membre UE au implementate astfel de reguli de informare insa Luxemburgul si Austria au rezistat, pana in prezent, presiunilor venite de la centru, refuzand sa ofere detalii legate de posesorii conturilor.

Ministrul de Finante luxemburghez, Luc Friedsen, a oferit primele semne ale unei schimbari de atitudine, indicand disponibilitatea oficialilor de a oferi o transparenta sporita in privinta conturilor bancare.

Discutiile sunt cu atat mai importante cu cat apar in contextul crizei din Cipru. Luxemburgul, ca si Cipru, are un sector bancar diversificat si supra-dimensionat, in raport cu nivelul total al economiei. Ca urmare, oficialii luxemburghezi incearca sa se separe, la nivelul declaratiilor, de perceptia care aduce la acelasi numitor cele doua state.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu