luni, 9 aprilie 2012

Fiscalitatea ridicată dă avânt offshore-urilor de Daniel Hărmanescu -Ziarul Puterea

Preluat de pe http://www.puterea.ro/articol/fiscalitatea_ridicata_da_avant_offshore_urilor#When:18:00:30Z
Din cauza nivelului ridicat al fiscalităţii, tot mai mulţi patroni români sunt tentaţi să-şi mute afacerile în paradisuri fiscale. Cu până în 1.000 de euro, oricine poate avea în maximum o lună propriul offshore prin care să-şi deruleze operaţiunile curente fără a plăti taxe către statul român, mai ales că acestea pot ajunge şi la 60% din venituri.

Potrivit lui Andrei Papnicoglu, reprezentant al unei firme care se ocupă cu constituirea offshore-urilor înregistrate în Delaware, SUA Evedex LLC http://www.evedex.net/  criza a amplificat afacerea cu înfiinţări de firme offshore, pentru că toată lumea se preocupă de reducerea cheltuielilor. “La noi, constituirea unei firme offshore costă doar 599 de euro, plus o taxă anuală de mentenanţă de circa 300 USD. În ultimul an s-a observat o creştere a oamenilor dispuşi să îşi dirijeze veniturile printr-un offshore. Avantajele ar fi lipsa obligaţiei de raportări contabile, de orice fel, aceasta incluzând şi plata impozitelor. Motivul pentru care sistemul de lucru prin offshore-uri nu este atât de răspândit este lipsa de încredere a oamenilor, care nu vor să lucreze cu cineva care deţine o astfel de firmă, în principiu fiindcă respectivul nu poate fi tras la răspundere”, ne-a declarat reprezentantul Evedex.

Şi angajaţii din mediul privat pot alege să primească venituri salariale printr-un offshore, pentru a nu plăti impozitul pe venit. Astfel, angajatorul poate încheia un contract de prestări servicii cu firma offshore a angajatului, prin care îi virează lunar salariul. O astfel de practică este des întâlnită în rândul chirurgilor esteticieni, care-şi primesc contravaloarea operaţiilor pe o firmă dintr-un paradis fiscal.

Alte avantaje notabile ale unui offshore sunt neplata taxei auto, “lipsa” bunurilor supuse partajului în caz de divorţ, dar şi  securizarea activelor în cazul unor eventuale sechestre.

Avocat: Legea nu defineşte clar offshore-urile

Conform avocatei Laura Scutaru, colaboratoare a Casei de avocatură Coltuc, offshore-urile nu se creează doar în aşa-numitele paradisuri fiscale, ci şi în ţări care au doar o reputaţie bună în privinţa mediului economic. “În legislaţie nu existăo definiţie clară pentru companiile offshore,însă, în principiu, acestea reprezintă societăţi înregistrate în ţări sau jurisdicţii unde legislaţia fiscală fie nu prevede perceperea de impozite, fie impozitele sunt foarte scăzute. Din punctul de vedere al actelor comerciale săvârşite, societăţile offshore pot fi considerate societăţi străine, deoarece ele nu realizează venituri în ţara în care au fost înmatriculate. Unele ţări, deşi nu sunt jurisdicţii offshore reale, sunt căutate pentru prestigiul pe care îl oferă, au legislaţia benefică mediului de afaceri, reţeaua de tratate privind dubla impozitare sau facilităţile fiscale oferite unor anumite tipuri de investiţii. În această categorie putem încadra Elveţia, Cipru sau Luxemburg. Practic, aceste teritorii propun investitorilor străini-pe lângă scutirea ori reducerea de impozite pe veniturile firmei şi a persoanei, pe taxa de moştenire şi donaţie- şi un sector monetar bine dezvoltat, liberalizarea tranzacţiilor valutare etc.”, ne-a declarat avocatul Laura Scutaru.

Avantajele offshore-urilor

- pentru optimizare fiscală în mod legal

- pentru a ascunde anumite bunuri ori proprietăţi

- pentru a se ascunde structura acţionariatului

- pentru a putea intra în acţionariatul altor companii evitând conflictul de interese

- pentru a ascunde anumite bunuri în cazul în care există un partaj care survine unui divorţ

- pentru ca la un sechestru asiguratoriu sau la o masă credală să nu se poată obţine nimic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu