joi, 5 decembrie 2013

Sotia sefului ANAF, asociata cu un off-shore intr-o firma ce opereaza “International” Bucuresti

 
Hotelul “International” din Bucuresti, parte din lantul cu acelasi nume controlat de companiile familiei lui Dan Radu Rusanu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, este operat de o firma detinuta de sotia sefului ANAF, Gelu-Stefan Diaconu, si de un off-shore cipriot cu legaturi de afaceri clare cu familia Rusanu. Firma – denumita Comity Prod Exim si detinuta de Mihaela Diaconu si off-shore-ul cipriot Cartha Limited – nu apare in declaratiile de avere si interese ale sefului ANAF. Gelu si Mihaela Diaconu sint finii lui Dan Radu Rusanu. In aceste conditii, Agentia Nationala de Integritate l-ar putea acuza pe seful Fiscului de fals in declaratii, infractiune pentru care ar putea fi cercetat de procurori. 
Conform Certificatului de clasificare emis de Ministerul Turismului in 2011, disponibil pe site-ul propriu, Hotelul International din Bucuresti, un hotel de patru stele amplasat la 150 de metri de Bulevardul Unirii din Capitala, pe strada Cauzasi la numarul 27, este detinut de firma Comity Prod Exim SRL.

In prezent, firma Comity Prod Exim SRL este detinuta de sotia sefului ANAF Gelu Diaconu, Mihaela Diaconu, care are jumatate, cealalta jumatate apartinand unei firme pe nume Cartha Limited, un off-shore cipriot detinut de alte doua firme, tot din Cipru.
Declaratiile de avere si interese depuse de Gelu Stefan Diaconu, seful ANAF, in 15 mai 2013, nu contin nicio referire la firma in care, conform datelor publice de la Registrul Comertului, sotia sa, Mihaela Diaconu, detine 50 la suta din partile sociale.
Comity Prod Exim, afaceri cu duty-free-uri si legaturi vechi cu familia Diaconu
Firma Comity Prod Exim a fost infiintata in 1997 de doua persoane: Costica Dumitrescu si Cristian Popa. Specialitatea celor doi oameni de afaceri a fost comertul prin controversatele magazine duty-free, asa cum reiese chiar din antetul pe care firma il foloseste, dar si din alte documente obtinute de Centrul de Investigatii Media.

Cifra de afaceri a companiei, in perioada in care s-a ocupat de vanzarea de produse in magazinele duty-free, a crescut de la an la an: de la 2,5 milioane de lei in 1999 pana la un maxim de 46,4 milioane de lei in 2006, cu o crestere exponentiala si in ceea ce priveste profitul brut: de la 58.000 la 6,5 milioane de lei in cel mai bun an.
In 13 noiembrie 2001, cand actualul sef al ANAF, Gelu Stefan Diaconu, era director general adjunct al Directiei Generale de Solutionare a Contestatiilor din Ministerul Finantelor Publice, el si sotia sa incheie un contract de asociere cu Comity Prod Exim SRL, firma celor doi comercianti duty-free: pe un teren detinut de sotii Diaconu in centrul Capitalei, pe strada Cauzasi, la 150 de metri de Bulevardul Unirii, firma Comity Prod Exim ridica, din banii castigati din businessurile duty-free, un hotel de patru etaje, pe care il denumesc Tiny Club Hotel.
Conform asocierii, sotii Diaconu aveau sa detina o jumatate din Tiny Club Hotel, iar constructorul, Comity Prod Exim, cealalta jumatate.

Doi ani mai tarziu, in 6 noiembrie 2003, la Registrul Comertului se inregistreaza firma CMC Hotels, care, conform actului constitutiv obtinut de Centrul de Investigatii Media, ii are ca actionari pe aceiasi Costica Dumitrescu (40 la suta) si Cristian Popa (20 la suta), alaturi de care apare sotia lui Gelu Stefan Diaconu, Mihaela Diaconu, ce detine restul de 40 la suta din firma. Este momentul la care intre familia Diaconu si actionarii firmei specializate in comertul duty-free apare o legatura de afaceri permanenta.

La nici o luna dupa constituirea firmei CMC Hotels, la 1 decembrie 2003, Comity Prod Exim ii inchiriaza acesteia jumatatea sa din Tiny Club Hotel, pentru a fi exploatat de firma in care asociata cu 40 la suta este Mihaela Diaconu, sotia lui Gelu Stefan Diaconu, care avea, conform contractului de asociere, cealalta jumatate din hotel.

Mihaela Diaconu si cei doi asociati ai ei s-au inteles atat de bine incat, in februarie 2007, ca urmare a unor cedari succesive de parti sociale, ea devine asociat in Comity Prod Exim SRL. Acesta este momentul la care atat firma care din 1997 se ocupa de duty-free-uri, Comity Prod Exim SRL, cat si firma care opera hotelul Tiny Club, CMC Hotels, ajung sa aiba exact aceiasi actionari: Mihaela Diaconu, Costica Dumitrescu si Cristian Popa. In 31 octombrie 2007, cand Gelu Diaconu era seful vamilor, cele doua firme fuzioneaza, prin decizia celor trei actionari, Comity Prod Exim absorbind CMC Hotels. Noua structura a actionariatului Comity Prod devine urmatoarea: Mihaela Diaconu primeste 40% din firma, Costica Dumitrescu 40% iar restul de 20% ii revin lui Cristian Popa.

Cateva luni mai devreme, cand avocatii pregateau documentele necesare fuziunii, Gelu Diaconu, sef al vamilor care avea de ani de zile afaceri directe cu proprietari de duty-free, declara agentiei Newsin ca evaziunea prin magazinele duty-free e facilitata de “verigile slabe” din sistem.
“Este foarte dificil pentru ca mecanismul este usor de imaginat, daca evazionistii gasesc o veriga slaba la nivelul vamii sau al politiei de frontiera. Se face o confirmare electronica sau pe hartie a tranzitului marfii, fara a avea vreo garantie ca marfa a parasit, intr-adevar, teritoriul vamal romanesc. E posibil ca marfa sa aiba destinatie interna, desi in hartie apare ca a iesit de pe teritoriul vamal”, spunea Diaconu.
Legatura firmei Comity Prod Exim cu familia Rusanu, un om de afaceri ce reprezinta un off-shore
Pe 22 iulie 2009, actionariatul Comity Prod Exim SRL se schimba din nou.  Mihaela Diaconu ajunge sa aiba jumatate din firma, iar Dumitrescu si Popa isi vand jumatatea lor catre un off-shore, Klartech Limited, o societate inregistrata in Marea Britanie ca firma overseas cipriota.

Firma este reprezentata, conform unei decizii a actionarilor, de un avocat pe nume Alexandru Bogdan.
 
Avocatul Alexandru Bogdan are mai multe legaturi directe atat cu familia Rusanu, cat si cu familia Diaconu.
Astfel, conform datelor de la Registrul Comertului, Alexandru Bogdan este asociat cu una dintre fiicele lui Dan Radu Rusanu, Ruxandra Ana Rusanu, in firma Smart Hospitality Inc SRL, fiecare dintre ei avand jumatate din companie.
O alta firma detinuta integral de Alexandru Bogdan, Centrul de Pregatire si Formare Profesionala International Sinaia SRL, isi are astazi sediul in Hotelul International din Sinaia, ce apartine firmelor familiei sefului Autoritatii de Supraveghere Financiara, Dan Radu Rusanu.
Tot in relatia cu aceeasi familie a sefului ASF, firma Bowl Alley SRL, apartinandu-i lui Bogdan Alexandru, a fost cumparata de la acesta in 2010, de Romtur International SRL, o firma detinuta de Anca Rusanu, sotia lui Dan Radu Rusanu.
Pe de alta parte, Alexandru Bogdan este asociat si cu Nicoleta Diaconu, fiica sotilor Diaconu, impreuna cu care detine, in parti egale, firma Phadis Solutions SRL.
Off-shore-ul fantoma din actionariatul de astazi al Comity Prod Exim
Klartech Limited, firma reprezentata de Alexandru Bogdan, se pierde in off-shore-ul cipriot. La un moment dat, directorii acesteia, probabil avocati ciprioti, decid ca firma sa fie lichidata. Activele – inclusiv participatia in Comity Prod Exim, de peste doua milioane de euro – sunt preluate de firma care o detinea integral, pe nume Cartha Limited. Aceasta firma este, la randul ei, detinuta de doua alte off-shore-uri cipriote. Asa a ajuns Cartha Limited, care “nu este inregistrata in Romania” si care “nu are obligatii fiscale catre bugetul Romaniei”, sa detina astazi, in asociere cu sotia sefului ANAF, Hotelul International din Bucuresti.

Hotelul “International” Bucuresti, parte din lantul controlat de Dan Radu Rusanu, este construit pe un teren concesionat ieftin de la Primaria Capitalei
Hotelul International Bucuresti a fost ridicat in perioada 2009 – 2011, pe un teren concesionat de Primaria Capitalei in 2006, pentru 49 de ani, firmei Comity Prod Exim SRL, in perioada in care Diaconu era seful Autoritatii Nationale a Vamilor. Conform documentelor Centrului de Investigatii Media, terenul a fost concesionat in schimbul sumei de putin peste o mie de euro pe luna. Terenul pe care astazi se afla hotelul este situat tot pe strada Cauzasi din Bucuresti, la numarul 27, lipit de Tiny Club Hotel, cel operat in trecut de sotia lui Gelu Diaconu prin firma CMC Hotels si preluat apoi de Comity Prod.

Hotelul International Bucuresti apartine lantului “International”, format din alte doua hoteluri, cel din Sinaia si cel din Iasi. Despre cel din Sinaia se cunoaste ca apartine familiei Rusanu, iar recent presa a relatat ca si cel din Iasi are aceiasi proprietari.
Asa cum reiese din site-ul www.international-hotels.ro, cele trei hoteluri sunt “inrudite”. In plus, logoul si numele sunt identice, la fel si paginile de internet ale celor trei hoteluri, avand aceeasi grafica, corp de litera, culoare de background, dispunere in pagina a textului si conceptie de design general.
Pentru a fi absolut siguri ca International Bucuresti si International Sinaia fac parte din acelasi lant, am purtat o discutie cu o angajata a hotelului din Bucuresti, pe nume Alina Costescu, cerandu-i o oferta combinata Bucuresti-Sinaia. In discutie, ea a confirmat jurnalistilor Centrului de Investigatii Media ca International Bucuresti face parte din acelasi lant cu cel din Sinaia.
Nimic despre actiunile sotiei la Comity Prod Exim SRL in declaratiile de avere ale sefului ANAF
Conform CV-ului sau, Gelu Stefan Diaconu a fost director general adjunct al Directiei Generale de Solutionare a Contestatiilor din Ministerul Finantelor Publice din februarie 2001 pana in februarie 2005. Din februarie 2005 si pana in februarie 2009, el a fost sef al Autoritatii Nationale a Vamilor. In ciuda inaltelor functii ocupate, sotia sa a fost asociata cu doi oameni de afaceri specializati in comertul prin magazine duty-free, iar acest lucru nu apare in nicio declaratie de avere sau de interese de-ale sale.
In cea mai recenta declaratie de avere, Gelu Diaconu nu mentioneaza faptul ca sotia sa detine actiuni la Comity Prod Exim SRL. El scrie insa, in declaratia de avere din 2008, depusa in calitate de vicepresedinte al ANAF, ca a vandut firmei Comity Prod Exim jumatatea sa din hotelul Tiny Club, in posesia careia intrase in urma asocierii cu Comity Prod Exim, care a construit pe terenul sau. Diaconu scrie ca a vandut firmei “teren + spatiu comercial”, precizeaza suprafetele si indica pretul de un milion primit in schimbul proprietatii, fara sa precizeze moneda.
In aceeasi declaratie, Diaconu trece faptul ca sotia a fost remunerata de firma CMC Hotels, unde avea “functie de baza”, cu “circa 20.000″, fara a preciza nici de aceasta data moneda.
El omite sa scrie si faptul ca sotia a fost actionar la CMC in anul fiscal anterior (2007), sau ca este actionar la Comity Prod Exim.
Nici in declaratia de avere din 2009, Diaconu nu precizeaza nimic despre calitatea de actionar a sotiei sale. In cea din 2010, insa apare faptul ca sotia sa a obtinut tot “circa 20.000″ din functia de baza ocupata la “Comity/CMC”. Totusi, in toate declaratiile de avere Diaconu a trecut faptul ca detine actiuni la firma Care Exim, o companie de asigurari, estimand valoarea acestora la 300.000, fara a preciza daca este vorba de lei sau euro. Aceleasi actiuni sunt mentionate in toate declaratiile de interese din perioada 2008-2012, insa nicaieri in acestea nu se regaseste vreo mentiune privind partile sociale ale sotiei in firmele CMC Hotels Group sau Comity Prod Exim.
Nasul sau Dan Radu Rusanu, in schimb, si-a trecut in declaratia de avere din 2013 actiunile detinute de familie in SC Romtur International SA, firma prin care controleaza Hotelul International Sinaia. Evident, nu exista vreo referire la vreo posibila relatie intre el sau familia sa si firmele Klartech Limited sau Cartha Limited, off-shore-urile asociate cu fina sa Mihaela Diaconu in Comity Prod Exim.
Centrul de Investigatii Media a incercat sa-l contacteze pe Gelu Stefan Diaconu, seful Fiscului din Romania, pentru a-l intreba despre asocierea sotiei sale cu o firma off-shore, dar si pentru a-l chestiona in legatura cu lipsa oricarei mentiuni referitoare la aceasta firma din declaratiile sale de avere si de interese. Am mers la sediul ANAF, insa prin Biroul de Presa al institutiei nu am reusit sa obtinem intalnirea de cel mult zece minute pe care am solicitat-o lui Gelu Stefan Diaconu.
Ni s-a cerut sa transmitem intrebarile in scris, dupa care orice posibilitate a unei intalniri cu Diaconu a devenit nula. Am incercat sa luam legatura cu acesta direct la cabinetul sau, unde am sunat de la poarta Ministerului Finantelor. O secretara ne-a raspuns ca seful Fiscului nu ne poate primi. Am asteptat aproape doua ore pentru a putea vorbi cu acesta sau macar cu un consilier de-al sau, insa telefoanele repetate la aceeasi secretara au fost inutile. Am primit insa asigurari ca ni se va raspunde la intrebarile adresate.
Am incercat, de asemenea, sa-l contactam pe Dan Radu Rusanu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiare, pentru a-l intreba despre off-shore-ul care opereaza un hotel din lantul pe care-l controleaza familia sa. Am mers la sediul ASF, unde Radu Soviani, purtatorul de cuvant al institutiei, ne-a spus ca Rusanu nu ne poate primi nici macar pentru o discutie de cateva minute fara programare. Ni s-a cerut, de asemenea, sa transmitem in scris intrebarile pe care le avem pentru acesta, urmand sa primim un raspuns. Soviani ne-a dat asigurari ca vom primi raspunsurile in cel mult 48 de ore, in ciuda rugamintii noastre de a scurta la doar cateva ore acest termen.
Pana la momentul publicarii acestei investigatii, nu am primit raspunsuri de la cei doi sefi de institutie, desi am incercat sa-i contactam inclusiv pe numerele de telefon personale pe care le cunoastem. Am decis sa publicam in lipsa reactiilor acestora, urmand sa actualizam ancheta atunci cand le vom avea.
Am vrut sa vorbim despre firma si actionarul din off-shore si cu Oana Veronica Florea, administratorul Comity Prod Exim, insa la numerele de telefon de contact ale firmei raspunde receptia Hotelului International. Administratorul Oana Florea era intr-o zi libera.
Tot acolo am cerut si cu Mihaela Diaconu, sotia lui Gelu Diaconu. Aceasta se afla in hotel, dar nu era in birou in momentul in care am cerut la receptie sa vorbim cu domnia sa. Ne-am recomandat si am lasat un numar de telefon pentru a fi contactati; nu am fost sunati inapoi.
“Agentia Nationala de Integritate l-ar putea denunta pe domnul Diaconu la parchet pentru fals in declaratii pentru ca actiunile sotiei sale in firma despre care vorbiti nu apar in declaratia lui de avere”, a declarat Centrului de Investigatii Media Laura Stefan, expert anticoruptie. In plus, conform legii, in cazul in care de serviciile hotelului administrat de firma sotiei sale a beneficiat vreo institutie de stat, Diaconu ar fi trebuit sa treaca aceste contracte si in declaratia de interese, mai sustine expertul citat. “Aceasta ar putea fi a doua fapta de fals in declaratii, in ipoteza in care aceste contracte au existat, dar nu sint trecute in declaratia de interese”, a mai spus Laura Stefan.
“Am putea avea de-a face si cu un conflict de interese, insa numai in situatia in care institutia pe care o conduce a avut relatii directe de afaceri cu firma sotiei dansului si numai daca dansul personal s-a implicat in luarea deciziei ca institutia sa colaboreze cu firma privata”, a adaugat Laura Stefan.
Iata schema relatiilor dintre nasii Rusanu, finii Diaconu si off-shore-ul care opereaza Hotelul International din Bucuresti:

Mai jos gasiti cateva fotografii facute ansamblului de cladiri Hotel International – Hotel Tiny Club din strada Cauzasi numarul 27. Cele doua cladiri se afla la intersectia strazii Cauzasi cu Bulevardul Mircea Voda, la 150 de metri de Bulevardul Unirii, de Biblioteca Nationala sau de Teatrul Evreiesc de Stat si la 500 de metri de Piata Unirii.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu