vineri, 11 octombrie 2013

Procedee De Optimizare Fiscala - Firma Offshore, cum se foloseste?

Ce este firma Offshore

Exista mai multe sintagme pentru a defini o firma offshore
Sunt firmele care va pot ajuta la o optimizare fiscala optima, pentru a economisi taxele din tara de origine, sau chiar in aceeasi tara.
Multe persoane folosesc notiunea de firma off-shore pentru o companie inregistrata in alta tara, ce poarta denumire de Paradis Fiscal.
Dar poate o firma din Romania sa gazduiasca companii care pot concura cu companiile offshore din paradisurile fiscale? Daca intrati in detalii, veti putea vedea, ca la un nivel mai mic, se poate optine aceleasi avantaje ca de la o firma offshore inregistrata intr-un paradis fiscal, si cu costuri mult mai scazute.
Doar un scurt exemplu, prin care asa numitii "baieti destepti", iar aici facem referire la grecii de la OTE, reusesc luna de luna printr-o reteta ingenioasa sa fenteza statul roman si sa umfle  buzunarele conationalilor cu banii Romtelecon, legal, printr-o firma de recuperari de creante folosind o schema offshore perfect legala:
Astfel, statul roman, care detine 45,99% din actiunile Romtelecom prin Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, este lucrat ca la carte de asociatul sau, OTE International Investmens Ltd., care detine restul de 54,01% din actiuni. Este vorba de o jonglerie inteligenta, prin care grecii reusesc sa traga la ei in tara banii „pierduti” de catre Romtelecom, din cauza rau-platnicilor. Reporterii „National” au descoperit ca Romtelecom a inceput sa paseze datoriile clientilor care nu si-au mai achitat facturile unei firme de recuperari de creante: Cycle European SRL, care are sediul in Voluntari, judetul Ilfov. Astfel, in schimbul unor sume modice, Cycle European SRL primeste dosarele debitorilor Romtelecom si recupereaza sumele intregi, apeland la instantele judecatoresti si la executori. Totul este legal, insa nu si moral fata de statul roman, daca tinem cont de faptul ca banii ajung in buzunarele grecilor, via SRL-ul din Voluntari.

Banii statului roman ajung intr-un paradis fiscal printr-o firma offshore
In timp ce ministerul condus de Dan Nica se alege cu praful de pe toba (un mic procent din valoarea facturilor neachitate – n.r.), elenii iau partea leului. Asta pentru ca, in loc sa apeleze la specialisi care sa-i execute direct pe debitori si sa recupereze sumele intregi, ca sa fie impartite intre actionarii Romtelecom (statul roman si OTE), compania condusa de greci a preferat sa incaseze un mic procent si sa paseze dosarele SRL-ului din Voluntari. SRL care, in mod interesant, a fost infiintat tot de niste greci. In urma cu doi ani, inainte de a se apuca serios de afacerile cu Romtelecom, asociatii Leonidas Kalogeropoulos si Renos Velonias au decis sa se retraga in umbra, oferind partile sociale detinute in Cycle European unor firme off-shore, SRL-ul din Voluntari ajungand sa fie detinut de investitori greci, prin trei companii inregistrate in Cipru: Challenor Enterprises Limited (51 % din capitalul social), Adairena Limited (22,25 %) si Savio Holdings Limited (26,75 %).

Grecii de la Raycap a dat o lovitura de 20 de milioane de euro
Conducerea Romtelecom a demonstrat in ultimii ani ca stie sa colaboreze cu grecii si a pompat zeci de milioane in firme din tara mama, pagubind statul roman. Un exemplu elocvent este contractul cu firma Raycap din Grecia, care a fost acuzata anul trecut ca a „stors” 20 de milioane de euro de la Romtelecom pentru niste cabine telefonice care nici acum nu s-au montat. Cazul, relatat pe larg de „National”, a intrat in atentia la Directiei Nationale Anticoruptie, intrucat Romtelecom este companie de interes national, la care statul roman este actionar.

Un exemplu practic de calcul:
In cazul in care aveti o companie in Romania care plateste impozit pe profit de 16 % si impozit pe dividende de 16 %, in total 32 %, puteti apela la serviciile unei terte microintreprinderi, platitoare de impozit pe venit de 3%, astfel externalizand profitul la aceasta, platind doar 3% in loc de 16 %. In final economia poate ajunge pana la 13 % din impozitul pe profit ce trebuie sa-l achitati statului Roman. Restrictii sunt mai multe, si bineinteles acestea tin in general de valoarea sumei, tin de serviciile prestate, de capacitatea microintreprinderii de a presta aceste servicii, si de legalitate. Aceste lucruri se pot rezolva cu costuri minime.
In cazul in care aveti inregistrata o companie in alta tara membra UE, in care platiti impozit pe profit, exista posibilitatea ca acest impozit sa fie mult mai mare decat cel proacticat in Romania, de 16%, de aceea , o microintreprindere inregistrata in Romania va poate ecomomisi o suma importanta.
Daca aveti de plata impozit pe profit de 8.000 Euro, aferent unui profit de 50.000 euro, in cazul mutarii profitului pe microintreprindere, suma de plata este de 1.500 de Euro, la care se adauga cheltuieli de administrare a microintreprinderii. O economie de minim 5.000-6.000 de euro este importanta pentru o companie mica, care incearca sa supravetuiasca. Desigur ca exportul de profit se poate face catre mai multe microintreprinderi, pentru ca o conditie importanta a microintreprinderii este sa aiba cifra de afaceri anuala de cel mult 65.000 euro

Firme Offshore In Romania:

Un studiu realizat de compania de consultanta fiscala si audit "R&M Audit" arata ca microintreprinderile romanesti se indreapta fie catre faliment, fie catre offshore.
Asa cum am aratat mai sus O firma off-shore este o firma inregistrata intr-o tara sau un teritoriu intitulat "paradis de impozit", intrucat nu este impozitata sau este impozitata doar intr-o mica masura.
Potrivit spacialistilor "R&M Audit" costurile anuale de intretinere ale unui offshore variaza de la 1.000 de euro pana la 4.000 de euro, in functie de tara in care a fost infiintat. In ceea ce priveste scutirea procentuala pe profit, prin utilizarea unei companii offshore, se poate obtine o taxare chiar si de 0-5%. In practica exista companii de profil , a caror oferta de fondare a unei companii offshore si de intretinere poate scadea pana la 499 de euro, daca ne referim strict la infiintarea firmei offshore si doar 358 de euro, in ceea ce priveste taxa de administrare anuala a firmei.

Unde si cat Costa Infiintarea Unei Firme Offshore

La ora actuala in Romania exista mai multe firme de consultanta ce ofera servicii de incorporare pentru o astfel de firma in SUA, tarifele de infiintare variaza intre 499 de euro la Evedex si 1700 de dolari la LAVECO, iar taxele anuale percepute pentru functionarea companiei difera de la un agent la altul destul de mult, in timp ce EVEDEX percepe doar 358 de euro taxe de aministrare anuale , LAVECO percepe anual aproape 800 de dolari americani pentru aceleasi servicii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu