duminică, 18 martie 2012

In lupta cu evazionistul o noua arma de distrugere in masa...cazierul fiscal!

Odata cu intrarea in vigoare inca din 2010 a noilor reglementari privind organizarea si functionarea Institutiei Cazierului Fiscal,  mai multi romani se trezesc peste noapte adevarati “infractori” in raport cu Ministerul Finantelor..cum este posibil ca tu, contribuabil supus si devotat pana mai ieri, platitor de taxe prin excelenta chiar daca poate achitandu-ti darile constincios la zi sa nu iti ramana in buzunar decat bani pentru o banala eugenie (si aia, low-cost, fara prea multa savoare, crema sau alte optiuni de top) sa te trezesti ca de fapt iti sunt mentionate fapte “anti-fiscale” in cazierul fiscal?!
Simplu, ai un contabil idiot!
Mai precis, daca te-a pus necuratu’ sa iti incepi o afacere in Romania, sa detii o firma in care sa indeplinesti functia de administrator, si , cum nu toti ne-am nascut experti contabili , sa apelezi la un profesionist care sa iti tina evidenta contabila, ai toate sansele sa te fi trezit in ultimele luni cu mentiuni in cazierul fiscal. Cum? cat se poate de simplu , si am sa-ti dau doar cateva exemple:
-contabilul tau, idiot din nascare, adept al curentului EMO, fidel discipol al lui Bachus sau pur si simplu aflat intr-o depresie continua, a uitat sa iti depuna in ziua stabilita de mai marii din ANAF nu stiu ce declaratie lunara,trimistriala..oricum banala, un act procedural nemernic prin statutul lui, dar care, iata ca pentru bravii reprezentanti ANAF avea o mare importanta sa fie depus in ziua, ora , minutul si locul stabilit…astfel, fiindca TU esti administrator al firmei ”titulara” a obligatiei de declarare , te-ai ales cu una bucata fapta de mentionat in cazierul fiscal, iar timp de 5 (cinci) anisori nu mai ai dreptul sa dobandesti functii de conducere, administrare a vreunei firme, nu poti sa infiintezi alte firme, sa devii asociat, sa respiri, sa mananci Eugenia de care vorbeam mai sus. Consecintele sunt cat se poate de serioase, si am dat doar un singur exemplu prin care te poti alege cu fapte mentionate in Cazierul Fiscal, fara sa ai nici macar idee de ce ti se intampla…eu am patit-o. Tu cand ti-ai pocnit contabilul ultima oara? Noroc ca pentru infiintarea unei firme offshore nu iti trebuie extras de cazier fiscal, contabil, iar eugenia o vei inlocui in timp cu oaresce praline….
Mai jos cateva detalii legale despre functionarea cazierului fiscal:
  
Cazierul fiscal ţine evidenţa persoanelor fizice şi juridice, precum şi a asociaţilor, acţionarilor şi reprezentanţilor legali ai persoanelor juridice, care au săvârşit fapte sancţionate de legile financiare, vamale, precum şi cele care privesc disciplina financiară
Termenele de scoatere a faptelor şi situaţiilor din cazierul fiscal au fost stabilite prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 25/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 628, din data de 2 sept. 2011.
Se scot din evidenta cazierului fiscal faptele şi situaţiile înscrise, respectiv:
  – faptele contribuabililor care au fost sancţionate drept contravenţii şi înscrise în cazierul fiscal, dacă aceştia nu au mai săvârşit fapte de natura celor prevazute la art. 2 din O.G. nr. 75/2001, într-o perioadă de un an de la data rămânerii definitive a ultimului act prin care au fost sancţionate faptele, cu condiţia achitării cuantumului amenzilor contravenţionale. În situaţia în care cuantumul amenzilor nu a fost achitat, scoaterea din evidenţă se realizează la data achitării amenzilor sau după împlinirea unui termen de 5 ani de la data rămânerii definitive a ultimului act prin care au fost sancţionate aceste fapte;
   – au fost stinse creanţele fiscale datorate ca urmare a atragerii răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent. Data scoaterii din evidenţă este data stingerii creanţelor fiscale, însă nu mai devreme de un an de la data comunicării deciziei organului fiscal competent rămase definitivă în sistemul căilor administrative sau judiciare de atac. În situaţia în care creanţele fiscale nu au fost stinse in termen de 5 ani de la comunicarea deciziei, scoaterea din evidenţă se realizează începând cu această dată;
    – contribuabilul declarat inactiv a fost reactivat. Data scoaterii din evidenţă este data reactivării contribuabilului în situaţia în care acesta a fost declarat inactiv pentru cazul prevăzut la art. 78, alin. (5), lit. a) din Codul de procedură fiscală, sau data împlinirii unui termen de 3 luni de la data reactivării contribuabiluluil în situaţia în care a fost declarat inactiv pentru cazurile prevazute la art. 78 alin. (5) lit. b) sau c) din Codul de procedură fiscală;
       În cazul în are în cazierul fiscal al contribuabililor aflaţ în una dintre situaţiile prevăzute există şi alte menţiuni cu privire la alte fapte, se şterg numai menţiunile care impun scoaterea din evidenţă.
    
Informaţii suplimentare puteţi obţine de la birourile de cazier fiscal din cadrul administraţiilor finanţelor publice teritoriale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu