luni, 19 martie 2012

Taxele ridicate scot la iveala o tactica duplicitara din partea contribuabililor.

Faptul ca in Romania firmele platesc peste 250 de taxe si impozite statului, ii determina pe oamenii de afaceri autohtoni sa caute peste granita solutii de protejare a profiturilor, relateaza ziarl Gandul. Cea mai simpla si cea mai la indemana optiune este infiintarea unei companii, numita offshore, intr-un stat sau o jurisdictie unde fiscalitatea este foarte scazuta.
Infiintarea unui offshore costa uzual in jur de 2.000 - 3.000 de euro, o suma destul de mica, dar care protejeaza profiturile companiilor. Anual pentru mentenanta firmei, clientul mai achita de la cateva sute la cateva mii de euro
Pentru romani, cele mai bune variante sunt Delaware, Belize, Marea Britanie sau Elvetia. In Cipru, impozitul pe profit este de 10%, in timp ce la noi acesta este de 16%. In Malta, desi cota de impozit ajunge la 35%, companiile care au actionari nerezidenti, deci poate fi si un roman, au o rata de impunere efectiva de doar 4,17%. Totodata, in Marea Britanie nivelul impozitarii poate ajunge la 10%. O solutie interesanta o ofera Delaware cu un impozit 0 pentru nerezidenti.
In afara fiscalitatii reduse, proprietarul un offshore mai are avantajul ca poate ramane anonim, nu se supune controlului statului roman si are siguranta veniturilor.
Europa a fost zguduita in februarie de un scandal monstru privind folosirea statului Liechtenstein ca un paradis fiscal de catre multimilionarii germani. Cea mai importanta victima a fost Klaus Zumwinkel, director executiv al Deutsche Post (Posta Germana), care a fost acuzat ca a prejudiciat statul german cu peste 1,5 milioane de euro, prin neimpozitarea veniturilor.
In Romania, perceptia asupra unei companii offshore nu este una dintre cele mai favorabile. Se considera ca sub umbrela unei astfel de firme se incearca savarsirea unor fapte ilegale.
Astfel, profitul obtinut din activitati desfasurate in Romania, care se incadreaza la cota de 16% de impozit, se taxeaza in statul unde este inregistrata compania offshore si unde se aplica un impozit mai scazut.
Cu toate acestea, este nevoie de un tratat de evitare a dublei impuneri intre Romania si statul unde urmeaza sa fie inregistrata viitoarea companie, iar Delaware si Cipru ofera astfel de solutii, existand semnate astfel de tratate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu